Vertelcabines

‘Dit thema heeft het hele jaar aandacht nodig’ vertelt Margreet van der Vlies, architect en initiatiefneemster van de Vertelcabines, ‘daarom hebben we in heel 2018 al meerdere locaties bezocht’.

De Vertelcabines zijn in 2016 ontworpen voor de Week tegen Kindermishandeling op verzoek van een preventiemedewerker van stadsdeel West van de gemeente Amsterdam. Inmiddels  worden de cabines gedurende het gehele jaar in verschillende stadsdelen ingezet. ‘Er was behoefte om op een laagdrempelige manier met kinderen over het thema kindermishandeling te praten zodoende kwamen de Vertelcabines tot stand: een (mobiele) plek waar kinderen kunnen zitten en luisteren naar een triggerverhaal dat wordt verteld door een (volwassen) verteller’.

Eerlijke adviezen

In de Vertelcabines kunnen kinderen door middel van een brief hun mening en advies geven aan de hoofdpersoon van het verhaal, dat is geschreven door schrijver Rashid Novaire. Aan de hand van deze pure en eerlijke adviezen, welke op iedere locatie verrassend anders zijn, wordt door de schrijver een passend vervolgverhaal geschreven zodat de kinderen weten hoe het verhaal uiteindelijk afloopt. De (anonieme) data wordt gedeeld met preventiemedewerkers van de gemeente zodat zij meer inzicht krijgen waar de behoefte ligt op een specifieke locatie.

Film voor jongeren

Kinderen en organisaties op diverse locaties zijn enthousiast over de interventie: inmiddels zijn al ruim 500 brieven verzameld en 18 locaties aangedaan, waaronder scholen en speeltuinen. De enige wijziging tot nu toe is dat het triggerverhaal onlangs ook op film is ingesproken. Daardoor kan deze ook in jongerencentra worden getoond en kunnen ook jongeren over het thema met elkaar in gesprek. Verder is vanuit verschillende gemeenten belangstelling om de Vertelcabines ook buiten Amsterdam in te gaan zetten.

Meer informatie over de Vertelcabines? Zie www.vertelcabine.nl.