Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid

Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid (voorheen Stichting Geheim Geweld) en de GGD Haaglanden organiseerden een themadag waarin zij een podium boden aan lotgenoten en ervaringsdeskundigen.

Inspiratie

Wie als kind te maken heeft gehad met kindermishandeling zoals verwaarlozing, lichamelijke of geestelijke mishandeling, of seksueel misbruik weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om als volwassene een volwaardig leven op te bouwen. Het ontbreken van veiligheid, geborgenheid en liefde heeft plaats gemaakt voor een jarenlange zoektocht naar herstel. Telkens blijkt dat het enorm helpt om de eigen ervaringen te kunnen bespreken met lotgenoten, ervaringsdeskundigen en professionals die in hun werk veel te maken krijgen met mensen die in hun jeugd zijn mishandeld. De landelijke themadag vraagt aandacht voor het meer benutten van ervaringen en geeft ervaringsdeskundigen daarom een belangrijke plaats in het programma.

Activiteit

De landelijke themadag ‘Van trauma naar herstel’ bood daarom nadrukkelijk een podium aan lotgenoten en ervaringsdeskundigen. Kinderen die mishandeld of misbruikt worden, ervaren daar vaak als volwassene ingrijpende gevolgen van. Bij verwerking, erkenning en acceptatie spelen lotgenoten en ervaringsdeskundigen een belangrijke rol.

Terugblik

Tijdens deze themadag konden deelnemers plaatsnemen aan 15 verschillende thematafels en op deze manier met elkaar diepgaande waardevolle gesprekken voeren over aansprekende thema’s. De burgemeester van Den Haag, Pauline Krikke, verzorgde de openingsspeech. Een van de hoofdsprekers was Dr. Sietske Dijkstra, psycholoog, senior onderzoeker en eigenaar Bureau Dijkstra, voormalig lid van Commissie Samson en oud-lector huiselijk geweld en hulpverlening in de keten en verbonden aan het Kenniscentrum Sociale Innovatie van de Hogeschool Utrecht.

Verder gaf Dr. Wilma Boevink een inleiding. Zij is senior wetenschappelijk medewerker, ervaringsdeskundig onderzoeker en vicevoorzitter van de Vereniging voor Ervaringsdeskundigen. Op 13 april 2017 promoveerde Boevink, boegbeeld van de herstelbeweging, aan de Universiteit van Maastricht met haar proefschrift ‘HEE! Over herstel, empowerment en ervaringsdeskundigheid in de psychiatrie’ waarin ze een belangrijk thema beschrijft: de kracht van ervaringsdeskundigheid.

Themadag 2017 Verslag – Academie voor Herstel en Ervaringsdeskundigheid (pdf)