De eerste stap is simpel: luisteren

“Iedereen kan het verschil maken. Je moet het gewoon doen’’. Desiree de Jongh van Augeo Foundation ging met ons in gesprek over de inzet van de Jongerentaskforce tijdens de Week tegen Kindermishandeling. Ook dit jaar zijn de jongeren van de Taskforce weer volop actief.

Verantwoord je verhaal delen

Augeo Foundation heeft als doel: Ieder kind veilig. Desiree zet zich daar samen met haar collega’s Shamelie Sitaram en Tim Mulder voor in. Ze begeleiden een groep van zo’n 50 ervaringsdeskundige jongeren. De Jongerentaskforce wil de positie van kinderen verbeteren die ingrijpende ervaringen hebben meegemaakt, zoals kindermishandeling, (vecht-)scheidingen en verwaarlozing.

Tijdens de Week tegen Kindermishandeling wordt bijna ieder vrij uurtje van de jongeren benut om mensen te inspireren door het delen van hun persoonlijke verhaal of het geven van workshops en trainingen. Wanneer Desiree over de Taskforce vertelt, merk je hoe belangrijk zij het vindt dat deze jongeren op een verantwoorde manier hun verhaal kunnen delen. Als een jongere lid wordt van de Jongerentaskforce, krijg je er – bij wijze van spreken – een extra familie bij:

“Ik denk dat het lid zijn van de Jongerentaskforce ook een therapeutische werking heeft. De jongeren organiseren allerlei activiteiten rond geweld tegen kinderen, waarmee het onderdeel is van hun eigen verwerking. Als begeleiders zorgen we ervoor dat de jongeren het verhaal met de buitenwereld op een voor hen prettige manier kunnen delen”.

Ontroering en inspiratie

Voor de Week tegen Kindermishandeling in 2017 kwamen er bij de Jongerentaskforce veel aanvragen binnen. Voordat deze verzoeken worden ingewilligd, voert Augeo een telefoongesprek met de organisator. Daaruit wordt duidelijk wat het initiatief van de bijeenkomst precies is, wat ze hopen te bereiken en met welk gevoel de deelnemers de deur uit moeten gaan. Wanneer deze zaken duidelijk zijn, bedenkt Augeo welke activiteit én welke jongere het beste aansluiten.

Zo kwam er vorig jaar tijdens De Week tegen Kindermishandeling ook het verzoek vanuit de politie om mee te werken aan het project “21 minuten” van Dessaur Trainingen en Stichting Praat. Jongeren van de Taskforce spraken tijdens de 21 minuten-bijeenkomst op verschillende locaties over hun ervaring. Zo zorgde het delen van de persoonlijke verhalen in een zaal vol geüniformeerde, stoere agenten voor ontroering en inspiratie. Voor de verschillende 21 minuten-bijeenkomsten is ook een poster ontworpen met 21 bespreektips voor een gesprek over kindermishandeling.

Hadden ze maar gewoon geluisterd

Dit jaar zijn jongeren van de Taskforce aanwezig op maandag 19 november bij de kick-off van de Week tegen Kindermishandeling. De jongeren zullen met hun persoonlijke verhaal laten zien hoe belangrijk het is dat iemand in hun omgeving hen steunde. Dat er inderdaad mensen zijn die het verschil maken.

De jongeren geven vaak aan dat de eerste stap eigenlijk heel simpel is: Luisteren. “Als je aan ervaringsdeskundigen vraagt: Wat had jou geholpen? Dan zeggen ze 9 van de 10 keer; Hadden ze maar gewoon geluisterd en gezegd: Je mag er zijn en Ik ben trots op je. ”Iedereen kan het verschil maken”, zegt Desiree. “Je moet het gewoon doen’’.