Activiteiten

Deze activiteiten vonden plaats in de Week tegen Kindermishandeling


Tentoonstelling Therese Bravenboer in het Limburgse Gouvernement

Datum: maandag 20 november 2017

Organisatie: Provincie Limburg en Therese Bravenboer 

Tijd: 10:30 tot 11:30

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Voor iedereen toegankelijk

Toegankelijkheid: Vrij toegang

In het Gouvernement aan de Maas wordt tijdens de Week tegen Kindermishandeling een tentoonstelling geplaatst van Therese Bravenboer. Zij is zelf slachtoffer geweest van kindermishandeling en heeft een project opgezet, genaamd ‘Unbreakable’. In dit project schreven slachtoffers één zin op die zij altijd te horen kregen van hun mishandelaar. De slachtoffers staan met deze zin op een grote portretfoto, herkenbaar en onherkenbaar. De fotoexpositie wordt maandag 20 november in de centrale hal geopend. De opening is om 10:30 onder leiding van Therese Bravenboer en gedeputeerde Marleen van Rijnsbergen. Iedereen is welkom bij de opening. De expositie is tot en met 27 november in de centrale hal van het Gouvernement te bezichtigen.

21 Minuten-bijeenkomst Limburg

Datum: maandag 20 november 2017

Tijd: 11:55 tot 12:16

Locatie: Landgraaf, Limburg

Doelgroep: Voor iedereen toegankelijk

Toegankelijkheid: Vrij toegang, vooraf aanmelden

In de aftrap van de Week tegen Kindermishandeling vindt er in twaalf provincies van 11.55 tot 12.16 een 21 Minuten-bijeenkomst plaats. In de provincie Limburg vindt deze plaats bij JGZ Meander 0-4jaar, Parkstad, Minckelerstraat 2, Landgraaf. In deze bijeenkomst vertelt Christine de Haan een stukje van haar verhaal en gaat Marga Haagmans het gesprek aan met alle aanwezigen. Aanmelden via b.ortmans@heerlen.nl voor 13 november is verplicht.

Flyeren tegen kindermishandeling

Datum: dinsdag 21 november 2017

Organisatie: Gemeente Kerkrade en Jeugd partners 

Tijd: 00:05 tot 23:55

Locatie: Kerkrade, Limburg

Doelgroep: Voor iedereen toegankelijk

Toegankelijkheid: Vrij toegang

Gemeente Kerkrade gaat in de gehele gemeente 30.000 flyers rondbrengen met informatie over kindermishandeling. Die week staan ook studenten op de markt om het onderwerp onder de aandacht te brengen. tevens zal kindermishandeling onderdeel zijn van het kwartetspel dat de gemeente aan het maken is met burgers en jeugd en te maken heeft met de Week van Respect en de Week tegen Kindermishandeling.

Ontbijtsessie Samen tegen kindermishandeling

Datum: dinsdag 21 november 2017

Organisatie: APP Care-Free, Hai-5, Somnium en XONAR 

Tijd: 09:00 tot 11:00

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Professionals

Toegankelijkheid: Vrije toegang, aanmelden vooraf

Ontbijt, interactieve werkvormen, presentatie van de APP Care-Free en een gastoptreden. Aanmelding via info@hai-5.nl.

Symposium over kindermishandeling

Datum: woensdag 22 november 2017

Organisatie: Zuyd Hoge School 

Tijd: 12:00 tot 17:00

Locatie: Sittard, Limburg

Doelgroep: Professionals, dcoenten en studenten

Toegankelijkheid: Vrij toegang

Het symposium start met een lezing van Prof. Dr. X.M.H. Moonen, Bijzonder Hoogleraar Universiteit van Amsterdam, Bijzonder Lector Zuyd Hogeschool, Heerlen. Daarna zullen Cil Stutz en Bart Jansen een persoonlijk verhaal vertellen. Carin Wevers en Fabienne Berg verzorgen een bijdrage over geweldloos communiceren. José Koster vertelt over de positie van ouders.

Themabijeenkomst Conflictscheiding als bron van kindermishandeling

Datum: donderdag 23 november 2017

Organisatie: Raad voor de Kinderbescherming 

Tijd: 09:00 tot 12:00

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Prrofessionals van CJGs, jeugd-, wijk- en expertiseteams in Limburg

Toegankelijkheid: Vrij toegang, aanmelden vooraf

In het kader van de week tegen de kindermishandeling organiseert de Raad voor de Kinderbescherming een themabijeenkomst. Permanente conflicten in een scheidingscontext zijn funest voor kinderen en worden steeds meer gezien als een vorm van kindermishandeling. Kinderen kunnen ernstig in de knel komen. Als professionals dienen we hierin adequater te handelen en samen te werken.
De Raad is overtuigd dat in een zo vroeg mogelijke fase hieraan gewerkt moet worden. Maar hoe? Wat is daarvoor nodig? Hoe kunnen Raad en gemeenten hierin samenwerken? Daarover gaan we met elkaar in gesprek, onder andere met een spreker vanuit de Interactie Academie Antwerpen, bij de Raad voor de Kinderbescherming, Avenue Céramique 1b te Maastricht. Accreditatie bij SKJ wordt aangevraagd. Aanmedeln via a.slenter@rvdk.minvenj.nl.

Film Loveless en lezing over kindermishandeling

Datum: donderdag 23 november 2017

Organisatie: Veilig Thuis NML 

Tijd: 19:00 tot 22:00

Locatie: Venlo, Limburg

Doelgroep: Voor iedereen toegankelijk

Toegankelijkheid: Betaald toegang

Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg zal een lezing geven over kindermishandeling bij het Filmtheater De Nieuwe Scene te Venlo. Daarna gaan we met een breed gezelschap kijken naar de film ‘Loveless’. Dit is een film over een liefdeloze relatie, ontbreken van familiebanden, over afwijzing en angst. Veilig Thuis Noord- en Midden Limburg hoopt op deze manier de verbinding te vinden met elkaar. Mocht u vragen hebben over onze activiteiten of onze werkzaamheden, dan bent u welkom om contact met ons op te nemen.

Introductie PAKVASt-spel

Datum: maandag 20 november 2017

Organisatie: MIK Kinderopvang 

Tijd: 08:00 tot 09:00

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Ouders, professionals

Toegankelijkheid: Besloten

In de ‘Week tegen kindermishandeling’ staat het aanpakken en bespreekbaar maken van kindermishandeling centraal. MIK Kinderopvang introduceert hiervoor een nieuwe tool. Annelies Snijders, werkzaam bij MIK, ontwikkelde voor haar masteropleiding Pedagogiek samen met vijf medestudenten afkomstig uit het onderwijs en de (jeugd)zorgsector het spel PAKVASt. Met als doel dat medewerkers in de kinderopvang branche minder handelingsverlegen zijn bij de aanpak van kindermishandeling.

Expositie rond het thema kindermishandeling

Datum: maandag 20 november 2017

Organisatie: Mia Meijers in samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming. 

Tijd: 09:00 tot 17:00

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Professionals

Toegankelijkheid: Besloten

Mia Meijers(1954) is werkzaam geweest bij de Raad voor de Kinderbescherming en heeft daarnaast de kunstacademie gevolgd. Het perspectief van het kind is voor haar een terugkerend thema, zowel in het raadswerk als in het verbeelden in verf. In het kader van de week tegen kindermishandeling laat zij bij de Raad in Maastricht de scherpe randjes van de kinderwereld zien. De expositie duurt de hele week.

Lunch-inloopsessies kindermishandeling en huiselijk geweld

Datum: maandag 20 november 2017

Organisatie: Academisch Ziekenhuis Maastricht 

Tijd: 12:00 tot 13:30

Locatie: Maastricht, Limburg

Doelgroep: Professionals

Toegankelijkheid: Besloten

De aandachtsfunctionarissen Kindermishandeling en huiselijk geweld organiseren op 20 en 23 november een lunch-inloopsessie waar je je kunt laten informeren over hoe je moet handelen bij vermoedens van kindermishandeling en huiselijk geweld. Verder kun je kennismaken met de aandachtsfunctionarissen en kun je met collega’s ervaringen en gedachten uitwisselen. Alle zorgprofessionals zijn van harte uitgenodigd. Locatie: de conferentieruimte van de vakgroep Kindergenees-kunde, niveau 2 nieuwbouw Verheijlaan.